Kuidas teha ideaalset kokteili?
1. Ideaalne kokteil on mahult 6- 9 (12) cl ja serveeritakse mitte suuremas kui 14 cl (varrega) klaasis.
Nii nagu veini puhul, mis serveeritakse üldiselt 16 cl kogustes ja õlle puhul, mis serveeritakse 40 cl, tagab 9 cl kokteilikogus, et jooja ei võtaks head asja liiga palju korraga.
Pidage meeles, et kokteil pole mitte 9 cl 40º alkoholi, vaid kokkusegatud toode, mis sisaldab alust, segajat ja lisandit.
Üks kokteili põhieeliseid teiste joogiliikide ees on tegelikult selle suurus: üldjuhul väiksemates kogustes serveerituna ei riku need söögiisu.
2. Ideaalne kokteil peab olema hästi jahutatud
Kuigi kokteil ei serveerita kunagi jääga, tuleb see serveerida alati väga külmana.
Hea kokteili jäine olemus aktiveerib nii vaimu kui maitsemeeled.
Ka näiliselt kõige mõrum kokteil läheb õigesti serveerituna rahulikult kõrist alla.
3. Ideaalne kokteil pole kunagi magus
Kokteili magusus tuleb balanseerida tsitrusmahlade kirbe maitsega, bitterite teravusega ja alkoholi võimsusega.
Kui kokteil on tehtud liiga magus, jääb selle rolliks vaid katta maitsmisnäsad ja tuimestada kulinaarseid instinkte. Liigselt bitterit või mahla sisaldavat jooki saab tasakaalustada lisades pisut magusat, kuid võimatu on parandada kokteili, mis on liiga magus.
Keerukate destillaatide puhul nagu viski ja gin läheb vaja üksikuid lisandeid, et saada tasakaalus tulemus, siin kehtib täielikult “vähem annab rohkem” põhimõte mille näiteks on Martini rafineeritud loomus.
4. Ideaalne kokteil on elegantne
Iga kokteili segaja peab hoolikalt jälgima, olgu see siis klassikalise või trendikokteili segamisel, et klaasi sisu vastaks klaasi olemusele.
Ainult koostisosade ühendamine šeikeris ja nende kurnamine õigesse klaasi pole veel kokteil – kooskõla hästisegatud, kaunilt serveeritud joogis tõstab kokteili kõrgemale igast teisest segujoogi tüübist.