Garneer ja kaunistus
Kaunistamisel ja garneerimisel on kaks koolkonda – minimaalne (üks kirss, kui just peab) ja eksootiline (joogini jôudmiseks tuleb hulk vaeva näha).
Garneerimine
- Termin ”garneering ” käib tavaliselt söödava puuvilja- või juurviljatüki kohta, mida kasutatakse joogi lisandina.
- Tavaliselt see kas lisab joogile maitset, vürtsi või värvipoolest kontrasti, mõnikord mõlemat.
- Heaks näiteks garneeringust, mis lisab joogile nii värvi kui ka maitset, on tikk selleriga Bloody Mary-s.
- Maitset lisavaks garneeringuks on näiteks apelsinilõik Negronis.
- Võib kasutada peenikest liistu õhukest tsitruskoort, mida pressitakse joogi kohal, et saada kätte koores olevat naturaalset õli (see on väga tugeva aroomiga ja lisab palju joogi maitsele).
- Kooretüki võib kas panna joogi sisse või mitte (seda nimetatakse mõnikord ” vürtsitamiseks ”).
- Teine võimalus joogi garneerimiseks söödava ainega on klaasi serva katmine ” härmatisega ”.
- Selle tegemiseks niisutatakse klaasi serv väikese puuviljatükiga või kastetakase ” härmatavasse ” ainesse, milleks võib olla suhkur, sool, kohvi- või šokolaadipulber või mõni teine söödav aine.
Kaunistused
- Kaunistused on mittesöödavad lisandid näiteks fantaasiaküllased kokteilitikud või segamispulgad, kõrred ning päikese (vihma)varjud.
- Segamispulkade ja kõrte valimine ei ole juhuslik.
- Näiteks aitab eredavärviline kõrs kaunistada valget jooki, kuid valge kõrs selles joogis ei pääseks üldse mõjule.
- Joogi garneerimisel või kaunistamisel mistahes vahendiga tuleb alati meeles pidada tähtsaimat reeglit, et lisandid ei tohi erineda joogi enda kvaliteedist.
Tsitrusviljad on väga olulised, mis puutub kokteilide garneerimisse.
- Võib asetada lihtsalt lõigu klaasiäärele või eksperimenteerida keerulisemate dekoratsioonidega nagu spiraalne koor või puuviljast lõigatud lilled.
- Valige puhta, tiheda koorega ja eelistatavalt mitte vahakihiga puuviljad.
- Alati peske need enne garneeringute tegemist ja jälgige, et nuga oleks terav.
- Joogist võib tulla tõeliselt meeldiv lisades sellele lihtsalt paar tähekujulist tsitrusvilja väljalõiget pinnale hõljuma.
Garneeringute tähendused ja võimalused
- Hobuse kael apelsini, sidruni või laimi kogu koor lõigatud pideva spiraalina ja pandud rippuma klaasi äärelt
- Kaneelipulk sageli kuumades jookides ja toddy´des
- Kiil (sidruni, laimi) viljalt lõigatakse otsad, vili poolitatakse läbi pooluste, mitte keskelt. Mõlemad pooled lõigatakse 4 võrdseks kiiluks.
- Kokteilkirss joogi sisse või kokteilpulgale; klaasi äärele
- Mündileht sageli julep´ide kaunistus
- Oliiv asetage jooki või kokteilipulgale ( oliiv enne pesta )
- Poolik lõik puuvilja poolik lõik
- Poolik + spiraal poolik apelsini- või laimilõik ja selle spiraali lõigatud koor
- Puri terve tsitruselõik kokteilipulgal mastina sageli koos kirsiga
- Ratas puuvilja terve lõik
- Selleripulk asetatakse jookisegamispulgana
- Sisselõige lõige puuviljaviilus, et seda saaks klaasi äärele asetada
- Spiraal pikk tsitruskoor
- Sõlm lühike tsitruse koor sõlmeks seotuna
- Tiivik viilutatud puuvilja iga lõik on osaliselt läbi lõigatud, et tiivikut moodustada
- Tolm jahvatatud muskaatpähkel, šokolaadipulber jm; joogi pinnal
allikas : http://www.nvtc.ee