Šeikimine või segamine
Kas šeikida või segada kokteili sõltub sellest, millist jooki tahetakse: kas on tähtsam, et jook oleks naksavalt külm või vaba hägususest?
Tüüpiliselt segatakse vaid puhtaid alkohole sisaldavad, ilma mahlata kokteilid, kuigi – jättes kõrvale temperatuuri ja välimuse küsimused – pole segatud ja šeigitud kokteili maitses erinevust.
Mõlema meetodi korral tuleb jääd jõuliselt vedelikus ringi liigutada, et jook piisavalt jahutatud saaks.
Šeikides tuleb jää paisata vastu segamisnõu metalseid seinu.
Segades tuleb jälgida, et iga jääkuubik sattub vähemalt kord joogi pinnalt klaasi põhja.
Kui jää ja vedelik liiguvad suhtes üksteisega samas suunas, on segamise või jahutamise kasutegur väike.
- Jahutades klaasnõus, tuleb jätkata segamist, kuni klaas on katsudes külm.
- Kasutades metallnõud segamiseks, šeigitakse, kuni jahutatud nõud on valus hoida.
Iga meetod nõuab jääd.
allikas : http://www.nvtc.ee