Home / Millest koosneb kokteil?

Millest koosneb kokteil?

Millest koosneb kokteil?


Kui maitsta puhast kanget alkoholi, tundub see tavaliselt liiga kange. Maitseelamuse parandamiseks hakati juba 18. sajandil alkoholi lahjendama – alguses veega, hiljem mahlade, siirupitega jms. Muide, soomlased joovad tänapäevani hea meelega viina mineraalveega. Lahjendamise eesmärk on maha võtta kange alkoholi teravust, tasakaalustades seda ühelt poolt magusate siirupite (ka likööride, suhkru, meega) ja teiselt poolt hapukate mahladega. Hiljem hakati kombineerima erinevaid alkohole, magustajaid ja värskendajaid omavahel.

Põhialkoholiks võivad olla viin, džinn, rumm, viski, tekiila, konjak jm. Kui tahate joogile huvitavamat maitsenüanssi, võib kasutada näiteks maitsestatud viina – vanilli, mustasõstra, sidruni oma – Smirnoffi valik on üsna lai.

Cuba Libre

Cuba Libre

Magustajatena tarvitatakse suhkrut, mett, siirupeid, likööre. Suhkur ja suhkrusiirup on peamiselt neutraalsed magustajad, mis toovad teiste koostisainete maitsed rohkem esile. Likööride ja maitsesiirupitega lisatakse kokteilile magusust ning samas antakse ka soovitud maitsenüanss – kellele meeldib meloni, kellele kookose või hoopis banaani mekk.

Värskendajateks on kokteilis värsked mahlad ja mahlakontsentraadid. Kindlasti tasub laimi ja sidruni puhul kasutada üksnes nende värskelt pressitud mahla, mitte pudelisse villitud mahlakontsentraati!

Pehmendajatena on head piima- ja kooretooted. Pehmendaja lisatakse kokteilidesse alati viimasena, et see kokkupuutes alkoholiga ei kalgenduks. Samuti tuleks hoiduda piimatoodete kokkusegamisest hapude mahladega.

Pikendaja ehk lahjendaja ülesannet täidavad mahl ja mitmesugused gaseeritud joogid alates veest kuni vahuveinideni.

Jahutajateks sobivad jääkuubikud ja -killud. Jääst sulanud vesi võib täita kokteilides nii pehmendaja kui ka pikendaja rolli. Muide, ei maksa arvata, et baarides pannakse palju jääd klaasi selleks, et sinna vähem alkoholi mahuks (alkohol mõõdetakse ju mensuuriga klaasi) – jää ülesanne on jooki jahutada ja pehmendada, kuid vaid paar jääkuubikut selle tööga hakkama ei saa.