Home / Garneer ja kaunistus

Garneer ja kaunistus

Kaunistamisel ja garneerimisel on kaks koolkonda – minimaalne (üks kirss, kui just peab) ja eksootiline (joogini jôudmiseks tuleb hulk vaeva näha).

Garneerimine

  • Termin ”garneering ” käib tavaliselt söödava puuvilja- või juurviljatüki kohta, mida kasutatakse joogi lisandina.
  • Tavaliselt see kas lisab joogile maitset, vürtsi või värvipoolest kontrasti, mõnikord mõlemat.
  • Heaks näiteks garneeringust, mis lisab joogile nii värvi kui ka maitset, on tikk selleriga Bloody Mary-s.
  • Maitset lisavaks garneeringuks on näiteks apelsinilõik Negronis.

  • Võib kasutada peenikest liistu õhukest tsitruskoort, mida pressitakse joogi kohal, et saada kätte koores olevat naturaalset õli (see on väga tugeva aroomiga ja lisab palju joogi maitsele).
  • Kooretüki võib kas panna joogi sisse või mitte (seda nimetatakse mõnikord ” vürtsitamiseks ”).
  • Teine võimalus joogi garneerimiseks söödava ainega on klaasi serva katmine ” härmatisega ”.
  • Selle tegemiseks niisutatakse klaasi serv väikese puuviljatükiga või kastetakase ” härmatavasse ” ainesse, milleks võib olla suhkur, sool, kohvi- või šokolaadipulber või mõni teine söödav aine.

 

Kaunistused

  • Kaunistused on mittesöödavad lisandid näiteks fantaasiaküllased kokteilitikud või segamispulgad, kõrred ning päikese (vihma)varjud.
  • Segamispulkade ja kõrte valimine ei ole juhuslik.
  • Näiteks aitab eredavärviline kõrs kaunistada valget jooki, kuid valge kõrs selles joogis ei pääseks üldse mõjule.
  • Joogi garneerimisel või kaunistamisel mistahes vahendiga tuleb alati meeles pidada tähtsaimat reeglit, et lisandid ei tohi erineda joogi enda kvaliteedist.

 

Tsitrusviljad on väga olulised, mis puutub kokteilide garneerimisse.

  • Võib asetada lihtsalt lõigu klaasiäärele või eksperimenteerida keerulisemate dekoratsioonidega nagu spiraalne koor või puuviljast lõigatud lilled.
  • Valige puhta, tiheda koorega ja eelistatavalt mitte vahakihiga puuviljad.
  • Alati peske need enne garneeringute tegemist ja jälgige, et nuga oleks terav.
  • Joogist võib tulla tõeliselt meeldiv lisades sellele lihtsalt paar tähekujulist tsitrusvilja väljalõiget pinnale hõljuma.

 

Garneeringute tähendused ja võimalused

  • Hobuse kael apelsini, sidruni või laimi kogu koor lõigatud pideva spiraalina ja pandud rippuma klaasi äärelt
  • Kaneelipulk sageli kuumades jookides ja toddy´des
  • Kiil (sidruni, laimi) viljalt lõigatakse otsad, vili poolitatakse läbi pooluste, mitte keskelt. Mõlemad pooled lõigatakse 4 võrdseks kiiluks.
  • Kokteilkirss joogi sisse või kokteilpulgale; klaasi äärele
  • Mündileht sageli julep´ide kaunistus
  • Oliiv asetage jooki või kokteilipulgale ( oliiv enne pesta )
  • Poolik lõik puuvilja poolik lõik
  • Poolik + spiraal poolik apelsini- või laimilõik ja selle spiraali lõigatud koor
  • Puri terve tsitruselõik kokteilipulgal mastina sageli koos kirsiga
  • Ratas puuvilja terve lõik
  • Selleripulk asetatakse jookisegamispulgana
  • Sisselõige lõige puuviljaviilus, et seda saaks klaasi äärele asetada
  • Spiraal pikk tsitruskoor
  • Sõlm lühike tsitruse koor sõlmeks seotuna
  • Tiivik viilutatud puuvilja iga lõik on osaliselt läbi lõigatud, et tiivikut moodustada
  • Tolm jahvatatud muskaatpähkel, šokolaadipulber jm; joogi pinnal

 

allikas : http://www.nvtc.ee